BIVAK NA GREBENU

 

Ime: Bivak na Kobariškem stolu
Tip: naročilo
Naročnik: Razvojno društvo Breginjski kot
Velikost objekta: 11 m2
Leto: 2002
Lokacija: Kobariški stol nad Breginjem, Julijske Alpe
Avtor: Miha Kajzelj
Fotografije: Blaž Budja, Miha Kajzelj
Stanje: izvedeno

 

Bivak je umeščen na greben Kobariškega Stola, ki se od mesta Kobarid v 30 km liniji razteza na zahod proti Italiji, njegova povprečna višina je 1500m nad morjem. Predviden je kot oporna točka za gorske ture po grebenu in kot zavetišče za gornike, ki jih zajame slabo vreme.
Za lokacijo bivaka je bila izbrana sredinska lega v grebenu Kobariškega Stola, s čimer kar najbolje služi uporabnikom. Sedlo je izpostavljeno severnim in južnim vetrovom, zato se pozimi na njem ustvarjajo veliki snežni zameti. Bivak je postavljen nekaj metrov pod greben na južno stran in tako tudi pozimi ne stoji v zametu. S takšno postavitvijo pa je bolj izpostavljen južnim vetrovom, čemur se prilagaja z aerodinamično zalomljeno oblikovano streho, ki povzema obliko zameta.
Kapaciteta enoprostorske notranjosti je 4-8 oseb, prostor je fleksibilno uporaben kot spalni ali bivalni prostor. Zgornja ležišča so sklopna, miza in naslonjala klopi odmična. Oprema bivaka je osnovna in prilagojena standardu začasnega zavetišča. Zavetna terasa pod napuščem na vhodni strani služi kot mala vstopna ploščad za zunanje bivanje. Celoten bivak je izveden v lesu in pokrit s pločevinasto Alu kritino v pasovih. Lesena skeletna konstrukcija je zaradi vlage dvignjena na točkovne betonske temelje. Bivak je bil izveden z montažno predizdelavo v tesarski delavnici. Konstrukcija z opažem vred je bila prvotno izdelana v Cerknem in naknadno razstavljena ter prepeljana v vas Breginj, pod lokacijo bivaka. Od tam je bil organiziran helikopterski prevoz v 6 tovorih, ki niso smeli presegati nosilnosti 900 kg. Bivak je bil na lokaciji v treh dneh sestavljen in dokončan.