Skandinavska hiša

Ime: Skandinavska hiša
Tip: naročilo
Naročnik: zasebni
Velikost objekta: 300 m2
Leto: 2012
Lokacija: Visoko, Kurešček nad Ljubljano
Avtor: Mojca Gregorski, Miha Kajzelj
Fotografije: Miran Kambič
Stanje: izvedeno

Skandinavski karakter
se kaže v njeni odprtosti do zunanjega uličnega prostora, zastekljeni jedilnici, ki se ne skriva pred ulico in vpetosti v naravno krajino s skandinavskim pridihom: značilen redek gozd z brezami in borovci, ki ga prekinjajo travnate jase.

Gabaritna zasnova
Pritlični del je zasnovan kot krajinsko razgiban podstavek, ki na sprednji strani s širokim previsom hiše ustvarja prostoren carport, na vrtni strani pa s podolgovato in krajinsko razpotegnjeno potezo spa ustvarja intimnost travnatega atrija z bazenom v odnosu do južnega soseda. Dvokapni volumen nadstropnega dela se z odmiki od parcelnih mej in zasnovo gabarita podreja urbanističnemu redu naselja.

Zračna medetažna zasnova se prilagaja krajini
Glavni del hiše na severu je zasnovan medetažno s spalnim delom na nivoju vrta, sprejemnim delom na dvignjenem nivoju vhodnega dvorišča in bivalnim delom v nadstropju, ki je pravtako urejen medetažno. Oba nivoja bivalne etaže, kuhinja zgoraj in dnevna soba spodaj, se z velikimi okni odpirata na jug, na zeleno teraso na strehi spodnjega dela hiše, ki je oblikovana kot krajinska blazina z enakim prerezom kot interier. V veznem delu pritličja je urejena depandansa za goste z razgledom na bazen, ob južni meji pa spa s sauno in jaccuzzijem, ki se odpira na bazensko teraso in notranji patio s peščenim japonskim vrtom.

Razgledi in ambienti
Odprta zasnova bivalne etaže omogoča usmerjene poglede v pokrajino, medtem ko stene zastirajo moteče elemente v okolici. Dnevna soba se z oknom po celi širini odpira na vzhod proti avtohtonemu gozdu. Jedilnica v nadstropju je zasnovana kot svetilnik, ki z velikimi okni na tri strani lovi izjemen razgled na Kamniške alpe. Proti vzhodu se podaljšuje v zunanjo ložo znotraj gabarita objekta, ki je namenjena letni pripravi hrane s pogledom na gore. Bivalna etaža je zračen enovolumski in do stropa odprt prostor, ki tlorisno obdaja centralni zidani del s kaminom, v njem pa lebdi galerija s knjižnico, ki je obešena na kovinske vešalke.